Tips om zolang mogelijk gebruik te maken van je fiets

Je staat er vaak niet bij stil, maar om lang plezier van je fiets te hebben, moet je hem regelmatig onderhouden. Als je de volgende tips opvolgt dan kost dit onderhoud maar weinig tijd en blijft je fiets in optimale conditie.

Voor dat je opstapt

Controleer voordat je opstapt en wegrijdt altijd de bandenspanning van je fiets. Bij een te lage bandenspanning kun je gemakkelijk lek rijden en trapt je fiets een stuk zwaarder. Wat de precieze spanning van de banden van jouw fiets moet zijn, lees je meestal op de website van je fietsspecialist. Koop om het jezelf gemakkelijk te maken een speciale bandenspanningsmeter en check voor je vertrekt ook even je remmen.

Na het fietsen

Na een kort ritje naar de supermarkt hoeft dat niet maar ben je een flink eind gaan toeren, dan is het verstandig je fiets schoon te maken voordat je hem wegzet. Gebruik hiervoor gewoon lauw water en een (tanden)borstel. Loop, als de fiets weer droog is, de ketting goed na; dit voorkomt problemen met vastlopen.

Kettingonderhoud

De ketting kun je het best iedere maand een smeerbeurt geven. Zet de fiets hiervoor ondersteboven dat werkt een stuk gemakkelijker. Ontvet de ketting en smeer hem daarna in met olie of gebruik een siliconenspray. Veeg het overschot wel goed weg om vlekken in je kleding te voorkomen.

Je fietsonderhoud in de winter

De winter is anders dan de zomer. Net als bij auto’s heeft je fiets in deze periode extra onderhoud nodig. Zeker als er sneeuw ligt, of het vriest en er wordt gestrooid. Van zout en pekel gaat je fiets gemakkelijk roesten, dus maak hem extra schoon, zoals hierboven beschreven. Zet je fiets in de winter daarnaast altijd droog en warm weg.
Een elektrische fiets heeft nog extra zorg nodig. Kou is namelijk niet goed voor de accu, hierdoor presteert hij minder en fiets je minder ver.
Als je nu heel veel fietst in de winter, denk dan eens aan winterbanden. Hiermee heb je, door een breder profiel, een betere grip op de weg wat wel zo veilig is.

Nog een paar tips

Controleer een paar keer per jaar je remschijven of -blokken en loop regelmatig de bouten en moeren na. Zitten ze nog goed vast? Vind je dat alles misschien ietwat te ingewikkeld, ga dan naar je fietsspecialist voor een reguliere onderhoudsbeurt. Naar Daniel Tweewielers in Amsterdam bijvoorbeeld, wij helpen je graag.

0 0
Feed